Frugttræer og frugtbuske i haven

I Hobbylands store udvalg kan du finde frugttræer og frugtbuske, der passer til det danske klima 

Efteråret er ankommet. Det er koldere i vejret, og sommerens farverige blomster er forsvundet. Nu tiltrækkes dit øje i stedet af havens frugttræer. Trækronernes mange små blomster er nu erstattet af modne og saftige frugter. Dybrøde æbler, mørkviolette blommer og lysegrønne pærer står i høj kontrast til den overskyede himmel og afblomstrede have. Du går i skuret og finder den gamle frugtplukker frem. Imens du øver dig på børneremsen – jeg plukker frugt med en brugt frugtplukker – går du i gang med høsten. Pærerne skal syltes, æblerne skal laves til most, og blommerne skal bruges i en trifli.



I dag er det ikke kun landbrug og hobbylandbrug, der er helt eller delvist selvforsynende. Mange villa-, parcel- og rækkehusejere vil gerne gro deres egne grønsager, krydderurter og ikke mindst frugter. Gælder det også dig, kan du med garanti finde, hvad du ønsker dig i Hobbylands kæmpe udvalg af frugttræer og frugtbuske. Vi har blandt andet frugttræer, der bærer på æbler, pærer, blommer, ferskner, nektariner, figner, valnødder og meget mere. Alle vores frugttræer og frugtbuske er dyrket i Danmark, så de kan klare sig godt i det danske klima. Det er for at sikre, at du kommer hjem med et træ eller en busk, der rent faktisk producerer høstbar frugt.

Video af Home & Garden: Hvornår er et æble modent?

Kort om frugttræer og frugtbuske

Der findes mange frugttræer og frugtbuske, der klarer sig glimrende i det danske klima, selvom det er kendt for at være rimelig ustadigt. Derfor er det vigtigt at vælge planter, der kan tåle regn, slud, frost og enkelte tørkeperioder hen over sommeren.


Der er naturligvis forskel på, hvornår forskellige slags frugter kan høstes, men det kan faktisk også være meget forskelligt, hvornår forskellige sorter af samme frugt er klar til at blive høstet. Afhængig af sorten kan frugterne på et æbletræ være modne allerede fra primo august – fx ”Discovery” og ”Rød Ananas” − til primo/medio november – fx ”Elstar” og ”Cox”.


Hvis du ønsker, at din have skal være spiselig året rundt, kan du planlægge din have, så du har frugttræer, frugtbuske, drivhusplanter og krydderurter, som kan bidrage til madlavningen året rundt – det kan du få hjælp til af vores dygtige gartnere eller en havearkitekt, som vi samarbejder med. Muligheden for at bruge frugterne er nærmest uendelig – du kan bruge dem i madlavning, bagning, tage dem med rå i madpakken, sylte dem, lave dem til saft og meget andet.

Video af Home & Garden: Gode råd og tips til køb og plantning af æbletræ

3 gode råd til plantning og pasning af frugttræer og frugtbuske

1. Sørg for at give dine frugttræer og frugtbuske de bedste forudsætninger

Når du køber ind til at plante dine nye frugttræer eller frugtbuske, kan det ikke betale sig at spare på, hvilken jord du vælger at plante dem i. Mange er ikke villige til at give de 50-70 kroner ekstra, det koster for god planteskolejord eller gartnermuld. Men det betyder, at de ofte kommer tilbage efter fem år og spørger, hvorfor deres træer ikke bærer frugt. Hvis træet eller busken ikke er plantet i den rette jord, er det heller ikke i stand til at etablere sig ordentligt. Det er godt givet ud, hvis du rådfører dig med en af vores faglærte gartnere i havecentret, som kan finde den helt rette jord til den type frugttræ eller frugtbusk, du har valgt.


Derudover er det også en god idé at støtte især frugttræer med opbindingspæle de første par år – især hvis du oplever, at der er meget vind i din have. Det er medvirkende til, at træet har ro til at etablere sig og danne et godt rodnet. Opbindingspælene kan du fjerne efter cirka to år – det er en god investering, hvis det til gengæld betyder, at dit træ står og bærer frugt i flere årtier.



I denne video bliver det demonstreret, hvordan du planter frugttræer som fx et æbletræ:

Video af Home & Garden: Plantning af æbletræ

2. Vælg et frugttræ med en grundstamme, der passer til din have 

Når du går rundt i vores afdeling med frugttræer og frugtbuske, er der nok at vælge imellem. Det er derfor vigtigt, at du ikke bare snupper det første og bedste æbletræ på din vej. Det er nemlig meget vigtigt, at du husker at se, hvilken type af grundstamme, træet er podet på. Det har nemlig betydning for, hvor stort træet bliver. Hvis du har en lille have, kan et frugttræ på otte-ni meter virke voldsomt. Har du til gengæld en stor have med masser af luft, kan små træer på 2-3 meter virke sparsomt. Er du i tvivl om, hvad du skal vælge, kan du altid rådføre dig med vores faglærte gartnere i havecentret.


Herunder kan du læse, hvor høje æble-, blomme-, pære- og kirsebærtræer, som oftest bliver, når de er podet på enten en dværgstamme, mellem grundstamme eller kraftig grundstamme.

  • Dværgstamme (M9)

    Dværgtræer er podet på en langsomt voksende grundstamme, og de bærer ofte frugt hurtigere end frugttræer podet på mellem eller kraftige grundstammer. Desuden er frugttræer podet på dværgstammer det rette valg, hvis du vil plante dit frugttræ i en potte og placere det på fx en altan.


    Æble: ca. 2-2,5 m

    Blomme: ca. 2-3 m

    Pære: ca. 2-2,5 m

    Kirsebær: ca. 2-3 m

  • Mellem grundstamme (MM106)

    Langt de fleste vælger frugttræer podet på en mellem grundstamme til deres haver. De får nemlig en højde, der passer fint til de fleste havestørrelser.


    Æble: ca. 3-5 m

    Blomme: ca. 3-5 m

    Pære: ca. 3-4 m

    Kirsebær: 3-5 m

  • Kraftig grundstamme (frøstamme/vildstamme)

    Hvis du drømmer om et stort frugttræ, der kan blive stående i mange år, skal du vælge et frugttræ podet på en kraftig grundstamme. Disse træer får store rødder og har nemmere ved at samle vand og holde på næringen – derfor er de også gode til haver med sandet og mager jord.


    Æble: ca. 6-8 m

    Blomme: ca. 6-9 m

    Pære: ca. 6-8 m

    Kirsebær: 6-9 m

3. Sæt dig ind i dine frugttræers bestøvningsmønstre

Hvis du ønsker, at dit frugttræ skal bære frugter, er det vigtigt, at du er opmærksom på dets bestøvningsmønster. De fleste frugttræer er nemlig ikke selvbestøvende og har derfor brug for at have andre frugttræer i nærheden, som kan bestøve dem – en såkaldt bestøvningsmakker. For at bestøvningen kan lykkes, kræver det, at to forhold er opfyldt:


  1. Der er egnede frugttræer i nærheden (inden for 50-100 m) til at bestøve dit nye frugttræ
  2. Der er insekter (som fx bier) i nærheden til at foretage bestøvningen


Det er ikke ligegyldigt, hvilken slags frugttræer, der står i nærheden. Hvis du fx har valgt et æbletræ af den populære sort ”Filippa”, er det nødvendigt at have et æbletræ af følgende sorter i nærheden: ”Aroma”, ”Cox Orange”, ”Discovery”, ”Elstar”, ”Guldborg”, ”Ildrød Pigeon”, ”Ingrid Marie”, ”James Griever”, ”Ritt Bjerregård”, ”Topaz” eller ”Rød Ananas”. Få et komplet overblik over, hvilke æble-, pære-, blomme- og kirsebærsorter, der kan bestøve hinanden i Home & Gardens bestøvningsoversigt.


Derudover er det også en god idé at tiltrække humlebier, honningbier, hvepse, fluer og myg til din have. Selvom du måske ikke har lyst til, at de skal sværme omkring på din terrasse, er de nødvendige for, at dit nye frugttræ kan blive bestøvet. Du kan tiltrække dine flyvende hjælpere ved at plante forskellige planter med et højt indhold af pollen og nektar i nærheden af dit frugttræ – det kan fx være lavendel, timian eller frugtbuske som solbær og blåbær.

Share by: