Drivhusplanter

I Hobbyland har vi et kæmpe udvalg af almindelige og mere specielle drivhusplanter

Kalenderen siger slutningen af juli, og du åbner døren ind til dit drivhus. Du bliver straks mødt af en mur af varme og en overvældende duft af tomater, citroner, krydderurter og andet grønt i en skøn forening. Det første, du får øje på, er den vældige vinstok, der breder sig fra gulv til loft, fyldt med klaser af plukkemodne vindruer. Krydderurterne står flotte og grønne, og du bøjer dig ned for at indsnuse den velkendte duft af basilikum, timian og mynte. I grøntsagsafdelingen står tomatplanterne flot med deres røde, modne tomater sammen med de helt nye grønne tomater, som er klar til at blive plukket senere på sommeren.


Den drøm om at være selvforsynende, som du længe har gået med, er endelig gået i opfyldelse. Frugten af arbejdet med at klargøre drivhuset, sikre de rette jordforhold, forspire og til sidst plante de forskellige drivhusplanter, du har udvalgt, kan nu nydes. Og det bedste af det hele er, at du med lidt pasning og pleje hvert år kan høste dine egne hjemmedyrkede frugter, grøntsager og krydderurter – klar til at blive brugt i madlavningen.

Følelsen af at putte en tomat eller en vindrue i munden, som man selv har fået til at gro, og som man har kæret om gennem flere måneder, kan ikke sammenlignes med noget andet. Med Hobbylands store udvalg af drivhusplanter kan du tage del i glæderne og skabe dit eget selvforsynende drivhus. Hos os kan du både finde almindeligt kendte drivhusplanter som tomater og agurk, men vi har også et stort specialudvalg, hvis du fx er på udkig efter artiskok eller ananaskirsebær. Mange af vores drivhusplanter får vi fra Klarskov Gartneri, der altid leverer planter i absolut topkvalitet.

Besøg os

Kort om drivhusplanter

Det er ikke alle planter, der trives lige godt i et drivhus. Det varme og fugtige miljø egner sig til grøntsager som squash og peberfrugt, men rabarber ville fx ikke trives i dette miljø. Der er en stor gruppe planter, som kan betegnes som drivhusplanter, og mange af de klassiske grøntsager falder ind under denne kategori. Det drejer sig om tomater og agurker, men også aubergine, græskar og artiskok, der er nemme at få til at bære frugt. Derudover trives middelhavsplanter også glimrende i drivhusmiljøer.

Se vores forskellige drivhusplanter

Drivhusplanter: Hvornår de skal plantes, og hvordan de skal passes

Det bedste, du kan gøre for dine drivhusplanter, er at plante dem i god, næringsrig jord. Så er fundamentet for, at de kan vokse og trives på plads. Husk dog at skifte jorden en gang om året, så du undgår skadedyr og misvækst.


Du gør dig også klogt i at indarbejde en vane med at lufte ud i drivhuset med jævne mellemrum. Selvom planterne holder af det varme og fugtige miljø, har de brug for ny næring for at vokse. Det er desuden vigtigt at være opmærksom på temperaturen, også om natten. Tomater kræver min. 4-5 ⁰C, og agurker kræver min. 8-10 ⁰C – det er vel at mærke hele døgnet.


Grøntsagsplanter i drivhus

Grøntsagsplanter trives særdeles godt i et drivhus. Om du kunne tænke dig at dyrke squash, chili, peberfrugt, tomater eller agurker, er der gode chancer for, at det lykkes for dig i et drivhus. Herunder finder du vores gode råd til pasning og pleje af tomater og chili, da det er nogle af de mest populære drivhusplanter.


Hvis du savner pasningsråd til andre typer grøntsager, er du altid velkommen til at tage fat i vores gartnere, når du besøger vores havecenter. Læs også denne guide til, hvordan du opnår succes i drivhuset.

Gode råd til at dyrke chili i drivhus

Det er utrolig populært at dyrke chili – naturligvis i drivhuse, men også i vindueskarme, på terrassen eller på altanen. Chili kan bruges i mange forskellige varme og kolde retter, og du kan også bruge de stærke frugter til hjemmelavet chilisalt eller -olie. Valget af chilisort kommer an på, hvor stærk en smag du ønsker, og hvad du gerne vil bruge chilifrugterne til. Nogle chilier er mere velegnede i varme simreretter, mens andre er særligt gode til sylte eller salsa.


En chiliplantes styrke beskrives ved et tal fra 1-15 − jo højere tallet er, desto stærkere er chilifrugten. Hos havecentret Hobbyland får vi vores chiliplanter leveret fra Klarskov Gartneri, der er eksperter i at dyrke chili. Vi har hele deres sortiment af chiliplanter i vores udvalg, og de dækker alle smagsstyrker – lige fra den helt milde Habanero Dulce Suave chili, som selv mange børn kan lide, til nogle af verdens stærkeste chilisorter som Bhut Jolokia chili og Carolina Reaper chili, der kræver brug af handsker under tilberedningen.


Herunder kan du læse om de chilisorter, du kan finde hos havecentret Hobbyland, og hvad der er særligt ved hver enkelt sort. De er alle velegnede at plante i krukker, og flere af dem – fx den stærke Carolina Reaper chili – er særligt velegnede at dyrke i drivhus.


Her er en række gode råd, som er gode for dig at følge, når du skal til at dyrke chili i drivhus:


  1. Det er en god idé at plante chili i krukker, da du derved kan flytte planten fra vindueskarmen og ud i drivhuset, når temperaturen er høj nok. Mange chilientusiaster vælger desuden at dyrke chili i relativt små krukker, da det kan tvinge planten til at lave ekstra mange chilifrugter.
  2. Chili vokser optimalt ved en temperatur mellem 20-25 ⁰C, men tåler ned til cirka 5-10 ⁰C.
  3. Det er ikke nødvendigt med en bestøvningsmakker til chili, da planterne er selvbestøvende.
  4. Chili vil ikke have for meget vand, og derfor er det en god idé at lægge et lag af lecakugler eller anden form for dræn i bunden af krukken.
  5. Vælg god kvalitetsjord fra Home & Garden til dine chiliplanter – find den rette jord i Hobbylands afdeling med drivhusplanter.
  6. Vent med at flytte dine chiliplanter ud i drivhuset til slutningen af maj måned. Vil du plante dem direkte i drivhusets jord, bør du udskifte de øverste 10 cm jord med frisk kvalitetsjord fra Hobbyland.
  7. De fleste chiliplanter skal ikke beskæres. Har du valgt storfrugtede chiliplanter, kan det dog være en god idé forsigtigt at nippe de første 7-10 blomster af med fingrene, da plantens vækst ellers kan gå i stå, fordi bladmassen ikke er stor nok til at modne frugterne.



  • Habanero Dulce Suave chili (styrke: 1)

    Meget milde chilifrugter med fantastisk duft og aroma. Velegnet i gryderetter, salater eller på ostemadden. Læs mere om Habanero Dulce Suave chili.

  • Pimientos de Padron chili (styrke: 1+)

    Milde chilifrugter, der dog kan variere lidt i styrke. Velegnet til tapas, hvor de vendes i olie og grilles. Læs mere om Pimientos de Padron chili.

  • Santa Fe chili (styrke: 2)

    Milde chilifrugter, der bliver op til 9 cm lange. Velegnet til at bruge i wok eller til at fyldes med smøreost og bages i ovnen. Læs mere om Santa Fe chili.

  • Tequila Sunrise chili (styrke: 2)

    Gyldne orange chilifrugter, der er milde, velsmagende og moderat krydrede. Velegnet i madlavning og salsa. Læs mere om Tequila Sunrise chili.

  • Hungarian Hot Wax chili (styrke: 3)

    10-15 cm lange chilifrugter, der er milde til medium i styrke. Velegnet til at grille, bage eller bruge frisk i madlavningen. Læs mere om Hungarian Hot Wax chili.

  • Pot Black chili (styrke: 4)

    Dekorative, små sorte chilifrugter med en intens smag. Velegnet til varme mexicanske retter som fx chili con carne. Læs mere om Pot Black chili.

  • Apache chili (styrke: 5)

    Middelstærke chilifrugter, der skifter farve fra grøn til rød. Velegnet til syltning og tørring, så du kan have glæde af dem vinteren over. Læs mere om Apache chili.

  • Jalapeno chili (styrke: 5)

    Middelstærke chilifrugter med en længde på 5-7 cm. Velegnet til madlavning og bruges meget i det mexicanske køkken. Læs mere om Jalapeno chili.

  • Citron Aji Limon chili (styrke: 7)

    Spidse og stærke gule chilifrugter med en tydelig citrusaroma. Velegnet som en frisk tvist til madlavningen og god til chutney. Læs mere om Citron Aji Limon chili.

  • Tabasco chili (styrke: 8)

    Stærke chilifrugter, der er mest kendte for den sauce, de lægger navn, smag og styrke til. Velegnet til madlavning, salsa eller egen Tabasco-sauce. Læs mere om Tabasco chili.

  • Habanero orange chili (styrke: 10)

    Stærke, orangefarvede chilifrugter, der til forveksling kan ligne små peberfrugter. Velegnet til chilisauce og syltning. Læs mere om Habanero Orange chili.

  • Scotch Bonnet Habanero chili (styrke: 10)

    Stærke mørkebrune chilier med god aroma og smagsnuancer af chokolade, kaffe og passionsfrugt. Velegnet til varme retter som chili con carne. Læs mere om Scotch Bonnet Habanero chili.

  • Bhut Jolokia chili (styrke: 11)

    En af verdens stærkeste chili, som også går under navnet Ghost chili, med fantastisk aroma og smagsnuancer af abrikos, mango og æble. Velegnet til salsa – brug handsker ved tilberedning. Læs mere om Bhut Jolokia chili.

  • Carolina Reaper chili (styrke: 15)

    En af verdens stærkeste chili, der har en særlig sødme og brutal styrke. Velegnet til chilisalt og simreretter – brug handsker ved tilberedning. Læs mere om Carolina Reaper chili.

Gode råd til at dyrke tomater i drivhus

Tomater er en af de mest populære drivhusplanter. De er nemlig nemme at dyrke og smager langt bedre end dem, man køber i supermarkederne. Tomater er meget varmekrævende og skal derfor forspires indenfor.


Det bedste tidspunkt for forspiringen er i april, men du kan forspire hele foråret. Hvis du følger disse steps til forspiring og dyrkning, kan du snart høste dine egne, hjemmedyrkede tomater:


  1. Forspiring: Fyld en potte med jord, som du placerer tre frø i. De skal stå ved omkring 20-25 ⁰C, eventuelt dækket af plast for at skabe et varmt og fugtigt miljø. Husk at vande dagligt.
  2. Når de små grønne spirer titter frem, flyttes de til et køligere miljø på omkring 15 ⁰C. Her står de, indtil de måler 10 cm. Husk at vande dagligt.
  3. Nu skal de plantes om, og de holdes inden døre, indtil der ikke længere er fare for nattefrost.
  4. Herefter kan de plantes ud i drivhuset, hvor de placeres med en afstand på 50-70 centimeter. De skal nu have lov til at vokse og danne rodnet. Husk at vande planterne ofte.
  5. Det kan være en god ide at binde tomatplanterne op, så de har noget at støtte sig til, mens de vokser.
  6. Den tidligste høst er klar allerede i juli, og planten fortsætter med at levere tomater frem til september.

Sydfrugter i drivhus

Det er ikke kun de gængse drivhusplanter som agurk og tomat, der trives godt i et drivhus. Også sydfrugter som citron og fersken holder af den varme, som drivhuset genererer.


Særligt vindruer egner sig godt som drivhusplante, da det både er en smuk plante og giver lækre frugter. Det er en flerårig plante, som giver frugt, der kan høstes år efter år. I vores havecenter har vi både blå, røde og grønne sorter.


Her får du et par gode råd til at dyrke dine egne vindruer:


  • Vinstokken foretrækker en kalkholdig jord uden for meget næring.
  • Planten trives bedst i direkte sollys og skal vandes jævnligt. Det er vigtigt, at jorden ikke tørrer ud i vækstsæsonen fra marts til november.


I denne video får du tips til, hvordan du kan beskære din vindrueplante i drivhuset.

Video af Home & Garden: Beskæring af vindrueplante

Køb drivhusplanter i god, dansk kvalitet

Vælger du at købe dine drivhusplanter i vores havecenter, er du sikker på, at du får kvalitet for pengene. Både vores leverandører og egne gartnere passer og plejer planterne, så de er i så god stand som muligt, når du får dem hjem.



Vi sprøjter ikke vores tomater og agurker – og i tilfælde af, at der opstår problemer med lus eller skadedyr, bekæmpes det med nyttedyr. Er dit drivhus derhjemme blevet inficeret af lus eller skadedyr, kan du bestille nyttedyr hos os, som kan afhjælpe problemet.

Rengør dit drivhus, så det er klar til nye drivhusplanter

Når foråret så småt begynder at melde sin ankomst, og det kribler i dine fingre for at komme i gang i drivhuset, kan du passende begynde med at give det en grundig rengøring. Hvis du tager dig tiden til at få drivhuset gjort rent, kan du nemlig holde overvintrende insekter, æg og svampekim væk fra dine drivhusplanter. I denne video får du tips til, hvordan du rengør dit drivhus blot ved hjælp af vand og en opvaskebørste:

Video af Home & Garden: Forårsrengøring af drivhuset

Vil du give dit drivhus en hovedrengøring, kan du købe drivhusrens til ruderne. Det kan du finde i Hobbylands store udvalg af indmad til drivhuse – vi har nemlig alt, hvad hjertet kan begære inden for drivhustilbehør. I vores udvalg finder du blandt andet kapillærkasser, plantespiraler, luft- og jordtermometre, skyggenet, drivhusborde, drivhushylder, specialgødning til drivhuse og meget, meget mere.



Kom forbi vores havecenter for at finde det tilbehør, du mangler − eller for at blive inspireret til, hvilke drivhusplanter du skal vælge.

Share by: